BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

.

Photobucket

Tuesday, March 5, 2013

Meneroka Keusangan Pekan Papan

Pekan Papan Dan Hajat DihatiMemang sudah lama saya berkira-kira untuk melihat sendiri keusangan pekan Papan. Semenjak pertama kali mendengar cerita berkenaan pekan ini, hati saya bagaikan melonjak-lonjak mahu menjejakinya. Terasa seolah-olah nama pekan Papan bagaikan terlekat-lekat di fikiran ini. Rasanya jika tidak kesampaian lagi hajat untuk ke pekan Papan ini pastilah ia akan menjadi satu gangguan pula kepada hidup saya. Mahu tidak mahu, saya perlu melunaskan hajat dihati saya itu dengan seberapa segera. Satu perjalanan perlu dirangka agar segala yang terbuku di fikiran dapat diselesaikan dengan jelas dan berkesan.

Akhirnya peluang untuk melihat sendiri pekan Papan ini termakbul juga sewaktu cuti sempena tahun baru Cina baru-baru ini. Tidak disangka-sangka kunjungan ziarah ke atas seorang bapa saudara saya yang uzur di Batu Gajah telah membawa saya untuk meneroka pekan Papan. Semuanya berlaku tanpa dirancang. Terima kasih kepada sepupu saya  Harith yang sudi menemani saya meneroka ke pekan Papan ini. Tanpa bantuannya saya pasti, saya tidak akan ketemu dengan pekan Papan. Ah ... terlalu banyak pula saya berceloteh. Jom ... ke pekan Papan. Rasanya pasti banyak perkara yang boleh kita kongsikan berkenaan dengan pekan ini.

Kunjungan Ziarah Keluarga

Saya membawa keluarga saya ke Batu Gajah bagi menziarahi pakcik saya yang uzur setelah diserang oleh penyakit angin ahmar. Tambahan pula anak kecil saya, Almas Nafisa masih belum pernah lagi menjejakkan kakinya ke Batu Gajah. Dahulu sewaktu masih kecil di kala musim cuti persekolahan, memang sering saya ke Batu Gajah. Menghabiskan cuti  di Batu Gajah merupakan perkara yang menyeronokkan. Selain dapat bermain dengan sepupu-sepupu saya yang ceria, saya juga menyukai suasana bandar Batu Gajah yang masih banyak mengekalkan suasananya yang klasik. Masih banyak lagi koleksi bangunan lama yang dibina sejak zaman kolonial boleh dilihat di Batu Gajah sehingga kini.

Menjelang usia remaja saya pula, saya sudah mula kurang menghabiskan cuti di Batu Gajah. Sebaliknya saya sering ke Batu Gajah atas tujuan mengikuti abang sepupu saya berniaga kain. Namun itu cerita dahululah, tamat sahaja tingkatan lima memang saya sudah tidak lagi sering ke Batu Gajah. Hanya jika punya urusan keluarga yang penting barulah saya ke Batu Gajah. Keadaan itu berlarutan sehingga kini dan Batu Gajah hanyalah satu dari tinggalan memori zaman kanak-kanak dan remaja saya.

Ketika kunjungan ziarah ini, kesihatan pakcik saya sudah semakin beransur baik. Namun selera makannya agak kurang dan memerlukan bantuan tongkat untuk bergerak. Kebetulan pula sepupu saya Harith ada pulang bercuti. Kami berdua memang agak akrab sejak dari kecil. Dalam siri perbualan kami, secara tidak sedar saya menyatakan kepadanya hasrat untuk melihat dan mengambil gambar stesen keretapi lama Batu Gajah. Tanpa sebarang masalah beliau bersetuju untuk membawa saya ke stesen keretapi lama Batu Gajah. Pucuk dicita ulam mendatang, kesanggupan beliau itu benar-benar membuatkan hati saya melonjak girang.

Setelah puas mengambil gambar dan melihat sendiri tinggalan-tinggalan yang masih tersisa di stesen keretapi lama Batu Gajah, saya membuat cadangan kepada Harith untuk pergi ke pekan Papan yang terletak tidak jauh dari Batu Gajah. Seperti tadi, beliau terus bersetuju tanpa banyak kerenah dan saya mengorak senyum yang melebar !.

Melihat Pekan Papan


Papan tanda arah ke pekan Papan

Pekan Papan terletak berhampiran dengan bandar Batu Gajah dan bandaraya Ipoh. Mengikut sejarahnya pekan ini mula wujud akibat dari ledakan perkembangan aktiviti melombong bijih timah di lembah Kinta suatu ketika dahulu. Jadi tidak hairanlah jika majoriti penduduk Papan terdiri dari orang Cina. Namun demikian sesuatu yang pasti asalnya pekan Papan ini dibuka oleh orang Melayu. Sejarah membuktikan bahawa lombong-lombong bijih timah di Papan ini asalnya adalah milik bekas sultan Perak ke-25 iaitu Almarhum Sultan Ismail Muabidin Riayat Shah. Setelah pecahnya perang Perak, lombong-lombong bijih timah milik baginda telah diserahkan oleh pihak British kepada Raja Asal dan seterusnya kepada anak saudaranya Raja Bilah.

Untuk ke pekan Papan, kami perlu memasuki ke sebuah simpang jalan yang kurang sesak. Rasanya pekan ini tidak menjadi laluan atau persinggahan bagi perkhidmatan bas awam walaupun terdapat perkhidmatan bas yang menghubungkan Ipoh dan Batu Gajah. Hal ini mungkin disebabkan kedudukan pekan ini yang agak jauh terperosok kedalam dan jauh dari jalan utama.

Melalui jalan yang sunyi untuk ke pekan Papan

Rasanya bas syarikat General ini tidak mengambil
penumpang di pekan Papan

Selamat datang ke pekan Papan !

Ketika kami tiba di pekan ini, suasananya agak meriah. Terlupa pula saya bahawa ketika ini masyarakat Cina sedang sibuk merayakan tahun baru Cina. Jadi tidaklah terasa kesunyian di pekan ini. Gementar juga hati melihatkan pandangan penduduk setempat yang keliahatannya kurang senang dengan kunjungan kami. Tambahan pula saya membawa kamera. Namun perasaan itu saya sembunyikan jauh-jauh dalam hati saya. Apalah yang perlu dikhuatirkan ... kami bukan datang untuk membuat jahat.


Jika dilihat dari keadaan pekan Papan ini sepintas lalu saya dapat merasakan suatu ketika dahulu ia merupakan sebuah pekan yang sibuk. Deretan rumah - rumah kedainya yang panjang serta tersusun membuktikan kenyataan saya ini. Sayangnya, kebanyakan dari rumah-rumah kedai ini telah ditinggalkan dan kelihatan begitu usang. Bilangan rumah kedai yang masih digunakan bagaikan boleh dikira dengan jari dan majoriti penduduknya terdiri dari warga emas.

Antara rumah kedai yang tidak lagi digunakan

Boleh dikira dengan jari sahaja rumah kedai yang masih 
beroperasi.

Ada pandangan yang menyatakan pekan Papan hampir ditinggalkan kerana kejatuhan industri bijih timah negara kita. Kenyataan itu ada juga kebenarannya namun terdapat juga faktor-faktor lain yang saya yakini membawa juga kepada kemerosotan peranan pekan Papan. Antaranya ialah faktor penghijrahan orang muda ke bandar dan kedudukan pekan Papan yang kurang strategik. Banyak bandar atau pekan lain yang muncul akibat ledakan aktiviti perlombongan bijih timah terus membangun dan berkembang seperti Bidor, Kampar dan Batu Gajah tetapi pekan Papan sebaliknya. Jawapan kepada masalah ini jelas terletak kepada kedudukannya yang jauh dari laluan jalan utama dan menjadikan pekan ini kurang strategik.

Kedudukannya yang agak terpencil dari laluan utama
jalan raya memungkinkan peranannya semakin terhakis

Ada elemen ukiran Melayu pada kelarai atap
bangunan ini.

Ketika asyik meninjau-ninjau keadaan pekan ini barulah saya teringat akan kewujudan sebuah istana lama milik Raja Bilah. Namun kedudukannya dan arahnya tidak pula kami ketahui. Saya lantas ke sebuah kedai makan berhampiran dan bertanyakan kepada salah seorang pelanggannya dimana letaknya istana tersebut. Ternyata pertanyaan saya disambut dengan begitu mesra olehnya serta beberapa orang pelanggan lain. Mereka lantas menunjukkan arah dan lokasi istana berkenaan. Mereka menggelarkan istana berkenaan dengan nama rumah raja sahaja. Selepas mengucapkan terima kasih dan ucapan tahun baru, saya lantas mengajak Harith berjalan kaki sahaja menuju ke istana berkenaan. Kereta kami letakkan di pinggir jalan sahaja.

Kami berdua melalui sebatang lorong kecil ditengah-tengah dua buah rumah kedai usang. Saya amat tertarik dengan suasana lorong kecil ini. Masa seolah-olah terhenti disini dan kami berdua bagaikan kembali semula ke suatu zaman yang telah berlalu. Suasana sunyi dan begitu klasik. 

Belakang rumah kedai di jalan menuju
ke istana Raja Bilah

Rumah papan lama milik penduduk di sepanjang
lorong menuju ke istana Raja Bilah

Akhirnya kami sampai juga ke pintu pagar utama untuk masuk ke kawasan istana. Sayangnya ia berkunci. Terasa begitu rugi tidak dapat melihat dari dekat corak dan binaan istana yang begitu terkenal ini. Saya hanya mampu mengambil gambar istana ini dari luar pagar sahaja. Cukuplah dari tidak mendapat apa-apa pujuk hati saya sendiri.

Hanya dapat melihat istana Raja Bilah dari pagar
yang berkunci 

Istana ini ialah milik Raja Bilah. Raja Bilah merupakan penghulu mukim Papan pada ketika pemerintahan Inggeris. Beliau berasal dari Sumetara dan berketurunan Mendailing. Beliau berhijrah ke Tanah Melayu dan akhirnya mewarisi amanah bapa saudaranya Raja Asal dalam urusan perlombongan bijih timah di Papan. Jika dilihat dari bentuk istana ini jelas dilihat bahawa Raja Bilah ini ialah seorang yang sangat kaya pada ketika itu. Hanya golongan bangsawan sahaja yang mampu membina istana seperti ini. Jadi tidaklah menghairankan jika dikatakan Raja Bilah bukan calang-calang orangnya.

Gambar Istana Raja Bilah ( carian Google )

Setelah gagal dalam usaha melihat istana Raja Bilah dari jarak dekat kami meneruskan perjalanan meneroka keusangan pekan Papan. Saya meninjau-ninjau keadaan beberap buah rumah kedai lama yang hampir roboh. Sedih melihat keadaannya yang begitu uzur. Ia mengingatkan saya kepada rumah-rumah kedai lama di pekan Kampung Kepayang yang pernah saya ulas suatu ketika dahulu. Saya mencari-cari juga sekiranya terdapat tinggalan-tinggalan barangan lama yang masih tersisa disini. Sayangnya hanya sampah sarap sahaja yang ditemui. Mungkin rumah kedai lama ini pernah digeledah oleh peminat barang-barang antik suatu ketika dahulu. Ermmmm.

Sepi dan usang

Kemana menghilang penghuni-penghuninya?

Sunyi

Tidak banyak kemudahan asas yang terdapat di pekan ini. Sebuah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina ( SRJK ) menjadi satu-satunya sekolah yang wujud di pekan ini. Tidak pula saya mendapat fakta berapa orangkah murid di sekolah ini. Sebuah pasar juga dapat dilihat namun kelihatannya seperti tidak digunakan. Sebuah dewan orang ramai yang kecil juga dapat dilihat. Tiada kemudahan stesen minyak dan pejabat pos disini. Malahan untuk keselamatan, pondok polis juga tidak saya temui disini.

Balai raya pekan Papan

SRJK ( C ) Papan satu-satunya institusi pendidikan disini

Pasar awam

Kami terus meneroka setiap inci pekan Papan. Sesekali Harith lebih selesa duduk didalam kereta dan membiarkan saya bersendirian leka dengan dunia saya sendiri. Ketika sedang asyik mengambil gambar, terdengar salakan anjing dari sebuah rumah kedai berhampiran dan seorang lelaki keluar dengan muka yang serius. Saya tahu beliau tidak senang dengan tindak tanduk saya. Saya tidak gentar. Saya memberikan senyuman dan meneruskan aktiviti mengambil gambar. Agaknya bila melihat saya tidak ambil endah dengan sikapnya, terus beliau masuk ke dalam rumahnya semula dah memaki hamun anjingnya.. hahahaha... peduli apa saya !

Suasana di dalam sebuah rumah kedai yang ditinggalkan

Kebanyakan dari bangunan kedai lama sudah mula
diliputi oleh tumbuhan hijau menjalar

Saya tidak dapat membayangkan bagaimanakah keadaan pekan ini sewaktu era kegemilangannya. Pasti pernah wujud perniagaan-perniagaan asas seperti tukang jahit, tukang besi, kedai membaiki basikal dan sebagainya. Namun semuanya kini telah tiada. Yang tinggal hanyalah rumah-rumah kedai lama yang usang dan menanti masa sahaja untuk roboh menyembah bumi. Ia pasti merupakan satu momen yang indah bagi warga emas pekan ini yang sememangnya menjadi majoriti penduduknya.

Kaki lima kedai yang sepi seolah-olah mahu bercerita
tentang betapa meriahnya zaman-zaman emas pekan Papan

Pasti suatu ketika dahulu ia sibuk dengan riuh rendah
penduduknya

Selepas berpuas hati barulah saya dan Harith mula bergerak keluar. Kata Harith terdapat sebuah kawasan perkelahan di pedalaman kawasan pekan Papan ini. Saya kurang tertarik dengan kawasan perkelahan itu dan tidak berhajat untuk melihatnya. Sewaktu melalui kedai makan yang menjadi tempat saya bertanyakan soalan dimana letaknya istana Raja Bilah itu tadi, hampir semua pelanggannya mengangkat tangan kepada kami. Saya tersenyum sendirian dan mengomel dalam hati ... kan lebih bagus jika mereka semua ini memberi angpau kepada kami sempena tahun baru Cina ini. Hahahahaha.

Penutup

Walaupun hanya sebentar di pekan Papan ini namun saya merasa puas kerana segala apa yang terpendam di dalam hati selama ini telah dapat saya lunasi. Jujurnya timbul juga sedikit kesal kerana tidak dapat melawat dan melihat sendiri istana Raja Bilah tetapi saya yakin suatu ketika nanti pasti saya akan berpeluang menjenguknya.

Pekan Papan kini semakin sunyi dan sudah mula melewati zaman akhirnya. Saya bersyukur juga kerana sekurang-kurangnya masih wujud sebuah pekan kecil yang masih mengekalkan gaya kolonialnya sehingga kini di negeri Perak yang tercinta ini. Sekurang-kurangnya, sejarah masih boleh dibeli disini dan generasi muda masih boleh melihat betapa suatu ketika dahulu betapa kuatnya nilai kuasa bijih timah dalam menentukan pola kependudukan manusia di sesuatu kawasan. Dan kini dengan surutnya kuasa yang ada pada bijih timah maka surutlah juga kepentingan kawasan berkenaan kepada penduduknya .... ya itulah yang berlaku kepada pekan Papan yang terus berjuang melawan takdir hari tuanya.... benar saya melihat pekan Papan semakin nazak !

Sampai berjumpa lagi pekan Papan !

2 ulasan:

N.Aima K said...

datang singgah sini, sedang mencari info tentang sybil kathigasu.

tidak silap saya ada lagi satu rumah tinggalan sejarah berdekatan dengan srjk(c) papan tu, house of sybil khatigasu

hafez j malim said...

salam..
terima kasih atas maklumat terbaru berkaitan dengan pekan Papan ini. Saya sendiri baru pertama kali mendengar nama Sybil Kathigasu. mungkin puan boleh memberi sedikit info berkenaan dengan perkara ini