BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

.

Photobucket

Wednesday, January 9, 2013

Ziarah Makam Lama 6 : Cerita Sebuah Makam Yang Terasing

Saya memasuki semula Kampung Jawa yang sebelum ini telah dilalui oleh saya dalam perjalanan ziarah pertama saya sebelum ini. Di kampung ini, saya perlu mencari sebuah lagi makam Sultan pemerintah Perak yang gagal saya jejaki dalam perjalanan yang lalu. Hati saya sedikit berdebar kerana makam yang dicari oleh saya kali ini adalah makam yang agak tertua dalam senarai makam-makam yang saya jejaki setakat ini. Tambahan pula, ia adalah makam sultan Perak ketiga dari keturunan dinasti Melaka. Maka tidak hairanlah, berbagai-bagai persoalan berkenaan hal tulah dan daulat bermain di kepala saya. Namun setelah berfikir sedalamnya, saya meneruskan juga hasrat berziarah kerana saya yakin kuasa Allah SWT melebihi segalanya.


Saya melalui semula lorong Makam Diraja yang pernah saya lalui sebelum ini untuk ke makam dua orang Sultan Perak dari dinasti Siak. Namun setelah agak lama menunggang motosikal, tidak pula saya menjumpai bangunan kepuk makam yang saya ingin saya ziarahi. Adik saya iaitu Hidayat juga tidak dapat mengesannya. Kami berdua berhenti sejenak di kawasan kepuk makam Sultan Mahmud Iskandar Shah ( Sultan Perak ke 11 ) dan Sultan Alauddin Mughayat Shah ( Sultan Perak ke 12 ) yang makamnya pernah saya ziarahi pada minggu sebelumnya. Saya mendengus panjang dan memandang sekeliling dan fikiran saya melayang jauh. Saya berharap akan ada penduduk kampung yang akan melalui kawasan makam ini. Sekurang-kurangnya boleh juga saya bertanya kedudukan dan arah makam. Sayangnya, hanya kami berdua sahaja yang termanggu-manggu disini.

Saya memutuskan untuk berpatah semula ke jalan utama yang kami masuki tadi. Tidak tahu kenapa pula saya berfikiran sedemikian. Hidayat mengeluh panjang. Dengan keadaan motosikal yang uzur dan arah tujuan yang tidak jelas, saya tahu dia sudah mula hilang sabar membonceng di belakang saya. Namun saya tetap berkeras dengan keputusan itu. Naluri saya bagaikan memberitahu bahawa saya akan menemui makam itu pada perjalanan kali ini.

Setelah hampir seratus meter bergerak secara tiba-tiba pandangan mata saya tertoleh kepada sebatang lorong kecil yang bersemak samun. Dari pandangan awal, saya seolah-olah dapat merasakan bagaikan ada sebuah kepuk makam yang tidak berbumbung di hujung lorong berkenaan. Telahan saya tepat dan kini sebuah kepuk makam yang dimamah zaman betul-betul berada di hadapan  mata saya. Sayangnya keseluruhan makam ini telah diliputi oleh semak samun yang menebal. Hati saya benar-benar sayu, seolah-olah makam ini tidak pernah dikunjungi oleh sesiapa.

Kepuk makam dari kejauhan

Setelah meletakkan motosikal, saya dan Hidayat terus menuju ke kepuk makam berkenaan. Saya mengarahkan Hidayat untuk membersihkan sedikit kawasan kepuk makam yang diliputi oleh pohon-pohon renek dan semak samun. Saya juga agak berwaspada bimbang jika ada haiwan melata dan berbisa yang pada bila-bila masa sahaja boleh membahayakan kami berdua. Namun syukur kerana kehadiran kami untuk berziarah tidak langsung diganggu - gugat oleh perkara-perkara sedemikian.

Makam ini merupakan milik Sultan Perak ketiga iaitu Almarhum Sultan Ahmad Tajuddin Ibni Almarhum Sultan Mansur Shah. Baginda memerintah selama tujuh tahun bermula dari tahun 1577 sehingga 1584. Terdapat pelbagai versi cerita berkenaan dengan baginda. Ada yang menyatakan bahawa bagindalah sebenarnya yang merupakan sultan Perak yang pertama dan bukannya yang ketiga. Hal ini secara tidak langsung adalah berlawanan dengan versi asal sejarah kesultanan Perak yang menyatakan sultan Perak yang pertama ialah Sultan Muzaffar Shah I Ibni Sultan Mahmud Shah ( Sultan Melaka terakhir ). Perkara ini boleh dibaca dan dijelaskan di laman Orang Dua Belas yang menjadi rujukan utama saya.

Sebahagian dari kepuk makam yang diliputi
pokok-pokok renek dan semak samu

Mengikut sejarahnya, Acheh pernah menyerang Perak seterusnya menawan Sultan Mansur Shah I beserta keluarga diraja Perak lalu dibawa ke Acheh. Uniknya, putera sulung baginda yang bernama Raja Alauddin telah dikahwinkan dengan puteri Sultan Acheh yang bernama Raja Puteri. Selepas kemangkatan sultan Acheh, Raja Alauddin ini pula terus dilantik menjadi sultan Acheh dengan gelar Sultan Alauddin Mansur Shah. Manakala Sultan Mansur Shah I pula dibenarkan pulang semula memerintah Perak. Negeri Perak seterusnya menjadi negeri naungan Acheh.

Selepas kemangkatan Sultan Mansur Shah I ( ada yang menyatakan baginda ghaib sewaktu bersolat ), negeri Perak tidak mempunyai Sultan kerana keluarga diraja Perak masih lagi berada di Acheh. Sebagai sebuah negeri yang mewarisi kesinambungan darah kesultanan Melaka, pilihan yang ada kepada orang-orang besar Perak adalah dengan mengadap Sultan Alauddin Mansur Shah yang sedang berkerajaan di Acheh bagi memohon dihantar seorang anak Raja bagi dijadikan sultan Perak. Akhirnya, Sultan Alauddin Mansur Shah telah menitahkan adindanya iaitu Raja Ali untuk berangkat ke Perak bagi menjadi sultan Perak yang ketiga. Raja Ali ini kemudiannya telah naik takhta menjadi Sultan Perak ke-3 dengan gelar Sultan Ahmad Tajuddin Shah.

Batu nisan makam Sultan Ahmad Tajuddin

Jika dilihat dari kawasan bawah kepuk makam, memang sukar bagi saya untuk melihat batu nisan makam ini. Hanya setelah saya masuk ke dalam kawasan kepuk barulah terlihat sepasang batu nisan yang berbalut kain kuning pudar dan kusam. Saya membuang sedikit semak samun yang menghiasi kawasan makam. Hidayat juga berbuat sedemikian. Jika dihitung usia makam ini ternyata ia sudah menjangkau 428 tahun. Saya tercari-cari juga sekiranya terjumpa batu nisan Acheh di kawasan makam. Tambahan pula Sultan Ahmad Tajuddin mempunyai kaitan dengan Acheh melalui kekandanya. Namun demikian akhirnya saya mengalah. Tiada batu Acheh di makam ini !Selepas menghadiahkan Al-Fatihah kepada roh almarhum, saya duduk termanggu sebentar di dinding kepuk makam. Saya merenung ke batu nisan makam ini yang usang seolah-olah ia bagaikan mahu bercerita sesuatu kepada saya. Sukar bagi diri saya untuk meninggalkan makam ini. Dengan suasana petang yang makin meredup dan sunyi, saya mula merasakan ketenangan di makam ini. Agak lama juga saya berkeadaan sedemikian. Di sudut hati saya berdoa akan ada individu atau warisan keturunan baginda yang akan datang berziarah dan membersihkan makam ini.

Saya mengambil masa yang agak lama untuk menulis artikel keenam dalam siri Ziarah Makam Lama ini. Jika tidak silap saya ianya berselang tertangguh hampir 3 bulan dari tarikh artikel kelima dalam siri ini. Pelbagai masalah timbul sewaktu saya mula berkira-kira untuk memulakan penulisan. Bagaikan ada batu penghalang untuk saya menyelesaikan penulisan malah segala maklumat-maklumat yang diterima dari beberapa individu juga telah hilang dari ingatan saya. Saya juga agak berat hati untuk menerima beberapa cetusan pendapat di internet berkenaan dengan baginda. Bagaikan ada sesuatu yang menghalang. Entah lah .... semoga segala-galanya akan baik-baik sahaja selepas ini.

Saya disedarkan dari lamunan oleh Hidayat. Agak terkejut juga saya dibuatnya dan saya bingkas berdiri. Sebelum pulang, saya meminta Hidayat mengambil gambar saya betul-betul di hadapan kepuk makam  ini. Hidayat lantas mengambil kamera dari tangan saya dan terus menangkap gambar saya tanpa banyak ragam dan bicara. Kami berdua mula bergerak meninggalkan makam Almarhum Sultan Ahmad Tajuddin Shah dengan rasa sayu. Sayu melihat makam seorang sultan pemerintah Perak Darul Ridzuan yang kini terbiar dalam keadaan yang menyedihkan !


Motosikal buruk yang kami tunggangi keluar semula ke jalan utama dari Kampung Gajah yang menuju ke pekan Lambor. Kiri dan kanan jalan dihiasi dengan panorama kampung-kampung Melayu tradisional yang memiliki rumah-rumah kayu lama yang menarik. Dengan menujunya saya ke bahagian utara daerah Perak Tengah bererti saya sudah mula memasuki kawasan baru dan bukan lagi di sekitar daerah kecil Kampung Gajah yang menjadi tempat asal usul para leluhur saya.

Di pertengahan jalan saya terpandang papan tanda yang membawa ke arah beberapa makam lama. Kami masuk ke Kampung Pulau Tiga dan disambut oleh sebuah makam yang batu nisannya berbalut kain berwarna hijau dan saya pula menjadi semakin tertanya-tanya !.


Bersambung


0 ulasan: