BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

.

Photobucket

Tuesday, January 5, 2010

SELAMAT DATANG KE PPKI SMK KAPIT 2010Tahun ini mungkin tahun bertuah saya. Masakan tidak untuk sesi  tahun 2010 ini saya menerima kehadiran anak - anak pendidikan baru di Program Pendidikan Khas Integrasi ( PPKI ) SMK Kapit seramai 10 orang. Pada saya satu jumlah yang agak ramai bagi sebuah program kecil seperti kami. Pada tahun ini saya menjadi guru kelas Tingkatan 1 Khas sama seperti tahun lepas.

Majoriti pelajar saya pada tahun ini mempunyai masalah lembam ( slow learner ) dan terdapat juga seorang pelajar yang mengalami masalah kekerdilan dan spina bifida dan seorang lagi mengalami masalah autisma yang agak ringan. Namun rata - ratanya comel dan ceria selalu. Kehadiran mereka di hari pendaftaran benar - benar mengubat duka hati ini setelah hampir 2 bulan bertarung dengan perasaan. Mereka hadir menyerikan semula kesepian saya.

Berita gembira yang membanggakan bagi warga PPKI SMK Kapit ialah kejayaan seorang pelajar Pendidikan Khas iaitu Zulkifli Bin Sadun mendapat A bagi matapelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu ( Pertanian ) dalam Peperiksaan Menengah Rendah ( PMR ). Walaupun hanya keputusan yang pada fikiran ramai mungkin hanya biasa - biasa tetapi pada kami itu satu kejayaan yang cukup membanggakan.

Senarai pelajar baru yang mendaftar bagi sesi persekolahan tahun 2010 PPKI SMK Kapit adalah :

1.    Dalan Ak Suring ( Ketua Kelas )
2.    Jackson Jelani Ak Bendingdang
3.    Mariana Ak Jantom ( Penolong Ketua Kelas )
4.    Noria Ak Jensen
5.    Sandra Sura Ak Lutau
6.    Sharina Ak Merom
7.    Siti Fatimah Bt Bakery
8.    Sofi Bin Sadun
9.    Syirain Bt Saufi
10.  Victoria Dubau Ak Simon Jelai

Namun demikian berita duka tetap juga mengisi kehidupan kami di PPKI SMK Kapit apabila kelas tingkatan 4 Khas yang dijangka dibuka pada tahun 2010 tidak diluluskan pembukaannnya oleh KPM. Kami menerima berita itu dengan hati yang terbuka walaupun pihak sekolah telah membelanjakan peruntukan yang banayak bagi urusan pengubahsuaian kelas berkenaan. Namun hati sedikit terubat kerana kelas berkenaan digunakan oleh kelas tingkatan 5s1. Pada hemat saya ini adalah pengorbanan warga PPKI untuk teman - teman di aliran perdana. Mereka tidak mengerti semua ini...tetapi pada saya mereka terlalu tulus untuk merasakan apa itu keselesaan...IA TERASA TETAPI TIDAK TERLIHAT

0 ulasan: